Βιοκλιματικό Κτίριο

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων ή βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά τον σχεδιασμό κτιρίων με βάση το τοπικό κλίμα, συνήθως αναφερόμενο ως μικροκλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος κάθε περιοχής. Το ζητούμενο στον βιοκλιματικό σχεδιασμό είναι η ανέγερση κτιρίων, π.χ. βιομηχανικών μονάδων, κτιρίων γραφείων, κτιρίων κατοικίας, σχεδιασμένων έτσι ώστε αφενός να καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές τους ανάγκες και αφετέρου στο ετήσιο ισοζύγιο να είναι μηδενική η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με εκπομπές βλαβερών για το περιβάλλον αερίων.

Πώς τα πετυχαίνουμε όλα αυτά; 

Η μορφή του κτιρίου, ο προσανατολισμός, το μέγεθος και η θέση των ανοιγμάτων, οι σκιάσεις (φυσικές ή τεχνητές), η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τα σωστά χρώματα και υλικά μπορούν να εξασφαλίσουν:

  • ελαχιστοποίηση των απωλειών θερμότητας το χειμώνα και απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας το καλοκαίρι
  • ηλιασμό το χειμώνα και προστασία από τον ήλιο του καλοκαιριού
  • εκμετάλλευση των δροσερών ανέμων το καλοκαίρι και προστασία από τους δυνατούς ανέμους το χειμώνα

Ελαχιστοποιώντας τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτιρίου σε θέρμανση και ψύξη και χρησιμοποιώντας συπληρωματικά ενέργεια από φυσικούς πόρους (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά, κ.α.) μπορούμε να πετύχουμε ένα εντελώς αυτόνομο ενεργειακά κτίριο με μηδενικό ισοζύγιο ρύπων.

Κόστος

Για να είναι ωστόσο όλα αυτά εφικτά θα πρέπει το κόστος κατασκευής να μην υπερβαίνει το σύνηθες κόστος μιας συμβατικής κατασκευής. Η σωστή , έγκυρη και τεκμηριωμένη μελέτη είναι το βασικότερο εργαλείο για την επιτυχία!